Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο
ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή  προς την υγιεινή διατροφή, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη  με την ευζωία και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής. Στο πλαίσιο της  προσπάθειάς μας για καλύτερη ποιότητα ζωής, αποφεύγουμε την κρυσταλλική ζάχαρη και τις τροφές που την περιέχουν. Η υπερκατανάλωσή της  έχει συσχετισθεί  με μια σειρά παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσου νοσήματος. Για αυτό το λόγο στρεφόμαστε σε  εναλλακτικά γλυκαντικά, όπως η ζάχαρη καρύδας σε μια προσπάθεια να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκά χωρίς ενοχές και χωρίς να φορτώσουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες.

Οι γιατροί συστήνουν να μην καταναλώνουν οι γυναίκες  περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα προστιθέμενης ζάχαρης και μέχρι 9 κουταλάκια του γλυκού οι άντρες. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν προέρχεται από ζάχαρη καρύδας, επιτραπέζια ζάχαρη, ή οποιοδήποτε άλλο είδος πρόσθετης ζάχαρης. Τελικά πόσο ευεργετική είναι αυτή η γλυκιά ουσία, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να πιστοποιούν ότι είναι προτιμότερη από την κρυσταλλική ζάχαρη.

Η ζάχαρη καρύδας  είναι  μια  φυσική  γλυκαντική ουσία,  που προέρχεται από το χυμό του κοκοφοίνικα, όπου τόσο γευστικά όσο και οπτικά μοιάζει με τη καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Ο υγρός χυμός συλλέγεται σε δοχεία, υφίσταται θέρμανση μέχρι  να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και το τελικό προϊόν που παράγεται είναι σε κόκκους καφέ χρώματος.

Μπορούμε εύκολα να αντικαταστήσουμε τη λευκή ή καστανή ζάχαρη σε μια συνταγή με τη ζάχαρη καρύδας σε αναλογία 1 προς 1. Επίσης σε σχέση με την κρυσταλλική ζάχαρη διαλύεται πιο αργά και προσδίδει μια πιο «καραμελωμένη» γεύση στα γλυκά μας.

 

  • Τα 100 gr ζάχαρης καρύδας περιέχουν  625 mg καλίου και 125 mg νατρίου. Σε σύγκριση με την κρυσταλλική ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας έχει υψηλότερα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου και ασβεστίου ,όμως για να αφομοιώσει ο ανθρώπινος οργανισμός τα παραπάνω θρεπτικά στοιχεία θα πρέπει να καταναλώσει αυξημένη ποσότητα ζάχαρης καρύδας

 

  • Είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης Β, Β2, Β3, Β6 και C
  • Περιέχει ένα πολυσακχαρίτη την ινουλίνη, ένα πρεβιοτικό που προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης
  • Τα 100 gr ζάχαρης καρύδας, περιέχουν 100 gr υδατανθράκων, εκ των οποίων τα 75 gr είναι σάκχαρα
  • ΄Eχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες (375 θερμίδες/ ανά 100 gr), οπότε αν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή της
  • Περιέχει ίχνη φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και ανθοκυανιδίνες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο αίμα
  • Η ζάχαρη καρύδας είναι φτιαγμένη από 70-80% από σακχαρόζη επομένως περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα φρουκτόζης ανά γραμμάριο με την κρυσταλλική ζάχαρη
  • Δεν περιέχει τεχνητά συστατικά ούτε είναι χημικά επεξεργασμένη
  • Τόσο η ζάχαρη καρύδας όσο και η κανονική επιτραπέζια ζάχαρη έχουν 15 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού και 4 γραμμάρια υδατανθράκων
  • Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππίνων έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη(από 35-42),επομένως δε αυξάνει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας, σε αντίθεση με την επιτραπέζια ζάχαρη (σακχαρόζη) που έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (περίπου 65)
  • Τόσο η ζάχαρη καρύδας όσο και η κρυσταλλική ζάχαρη, αν και προέρχονται από διαφορετικές πηγές, έχουν παρόμοια χημική σύνθεση, επομένως σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβής για τα δόντια

     

Συμπερασματικά, η ζάχαρη καρύδας είναι ένα φυσικό προϊόν που δεν αποτελεί ένα “θαυματουργό“ τρόφιμο, όμως υπερτερεί της  επεξεργασμένης ζάχαρης και είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

Επομένως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατάχρηση  και  να προσπαθούμε να περιορίσουμε την συχνή  κατανάλωση γλυκών και τη ζάχαρη από όποια μορφή και αν προέρχεται.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙA

 

  • coconutsugar.org
  • healthline.com -coconut sugar-Healthy sugar alternative or a big, fat lie?
  • https://www.medicalnewstoday.com

 

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο