ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ KONJAK
Share
Όλοι μας γνωρίζουμε πως η ισορροπημένη διατροφή και η καθημερινή άσκηση συντελούν στην προάσπιση της υγείας μας, στη ψυχική και σωματική μας ευεξία και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους μας.
Από τις «απαγορευμένες τροφές» θεωρούνται τα ζυμαρικά και το ρύζι, καθώς περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και όσοι αντιμετωπίζουν θέματα υγείας ή θέλουν να χάσουν βάρος αποφεύγουν να τα καταναλώνουν συχνά.
Και όμως υπάρχουν επιλογές να τα απολαμβάνετε συχνά, ακόμα και να αδυνατίζετε καταναλώνοντάς τα!
Τα ζυμαρικά Konjac ή ζυμαρικά χωρίς θερμίδες ή shirataki που στα Ιαπωνικά σημαίνει "λευκός καταρράκτης" είναι φτιαγμένα από konjac, ένα είδος ρίζας σαν πατάτα και θεωρούνται μια πλήρης τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Το Konjac το συναντάμε κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε μείγματα με βότανα, αλλά και σε παραδοσιακά φαγητά όπως noodles, τόφου και ζελέ. Η χρήση του έχει διαδοθεί ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό σε ζυμαρικά (π.χ. konjac μακαρόνια),ρύζι, άλευρα και σαν πρόσθετο τροφίμων.
Η συγκεκριμένη ρίζα αποτελεί πολύ καλή πηγή της ευεργετικής γλυκομαννάνης, ενός πολυσακχαρίτη(υδατοδιαλυτή φυτική ίνα) που χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και αιώνες από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γλυκομαννάνης. Οι Κινέζοι έχουν χρησιμοποιήσει τη γλυκομαννάνη για περισσότερα από 2.000 χρόνια στη θεραπεία παθήσεων όπως άσθμα, βήχα, κήλη, πόνο στο στήθος, εγκαύματα, αιματολογικά και δερματικά προβλήματα.
Η γλυκομαννάνη λόγω της δομής της δημιουργεί μια ευχάριστη αίσθηση κορεσμού, καθώς έχει την ιδιότητα να απορροφά ποσότητα νερού σχεδόν 100-200 φορές παραπάνω του βάρους της. Συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μόνο όταν ληφθεί μαζί με τουλάχιστον 250 ml νερό 35-45 λεπτά πριν από το γεύμα. Η γλυκομαννάνη αφού καταναλωθεί, έρχεται σε επαφή με τα στομαχικά υγρά δημιουργώντας μια ογκώδη μάζα σε μορφή γέλης, που καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα στο στομάχι. Έτσι δεν νιώθετε την ανάγκη να καταναλώσετε επιπλέον θερμίδες και παραμένετε χορτάτοι για περισσότερες ώρες.
Σύμφωνα με μελέτες η γλυκομαννάνη μπορεί:
- Να μειώσει την ολική χοληστερόλη
- Να μειώσει την LDL
- Να μειώσει τα τριγλυκερίδια
- Να μειώσει τις τιμές του σακχάρου νηστείας στο αίμα, καθώς μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
- Να συντελέσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, καθώς ως φυτική ίνα θεωρείται ένα φυσικό καθαρτικό
- Να βοηθήσει στην ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος, καθώς θεωρείται τροφή για τα φιλικά βακτήρια στο έντερο
- Να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό παράγοντα στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού
- Να μειώσει την απορρόφηση του λίπους
Η γλυκομαννάνη γενικά θεωρείται ασφαλής, όμως επειδή ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες συνιστάται να αποφεύγεται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Μερικές ήπιες παρενέργειες από τη λήψη της είναι:
- φούσκωμα, μετεωρισμός, μαλακά κόπρανα ή διάρροια
- μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση κάποιων φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα φάρμακα όπως οι σουλφονυλουρίες, οι οποίες είναι αντιδιαβητικά φάρμακα
Τα ζυμαρικά και το ρύζι από Βιολογικό Konjac είναι επομένως μια ιδανική εναλλακτική της συνηθισμένης μακαρονάδας και του παραδοσιακού ρυζιού που περιέχουν μόνο 9 θερμίδες ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων!
- Δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Δεν περιέχουν γλουτένη
- Δεν περιέχουν σιτάρι
- Δεν περιέχουν υδατάνθρακες
- Δεν περιέχουν ζάχαρη
- Δεν έχουν λιπαρά
- Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
- Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
- Κατάλληλα για διαβητικούς
- Κατάλληλα για χορτοφάγους και vegan
Ο σίγουρος τρόπος για να χάσετε σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα και να το συντηρήσετε, είναι να πραγματοποιήσετε μια μόνιμη αλλαγή στην διατροφή σας. Η γλυκομαννάνη μπορεί να συμβάλλει στην ευκολότερη απώλεια βάρους, αλλά όμως δεν κάνει θαύματα από μόνη της ,παρά μόνο συμπληρωματικά ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής!
Πηγές
- http://www.mydiatrofi.gr
- Atli Arnarson (2023). Glucomannan — Is It an Effective Weight Loss Supplement? https://www.healthline.com/
- Yimeng Fang et al. (2023). Konjac Glucomannan: An Emerging Specialty Medical Food to Aid in the Treatment of Type 2 Diabetes Mellitus https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
- Ho Hoang Vi Thanh et al. (2017). A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials of the effect of konjac glucomannan, a viscous soluble fiber, on LDL cholesterol and the new lipid targets non-HDL cholesterol and apolipoprotein B https://www.sciencedirect.com/
- WebMD- Glucomannan – Uses, Side Effects, and More https://www.webmd.com/