Απευθείας μετάβαση στο περιεχόμενο
ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

H νηστεία είναι η αποχή -εκούσια ή ακούσια- από κάθε τροφή ή από συγκεκριμένες τροφές. Συνήθως παίρνουμε την απόφαση να νηστεύσουμε είτε για θρησκευτικούς λόγους, για ‘κάθαρση’ψυχής και σώματος, είτε για λόγους υγείας.

Η νηστεία που την ακολουθούμε μόνο για λίγες ημέρες ή εβδομάδες, αν γίνει σωστά και χωρίς υπερβολές μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία μας.

Στη νηστεία αποκλείονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Οι ζωικές πηγές πρωτεϊνών αντικαθίστανται από τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα προϊόντα σόγιας, την κινόα, το πλιγούρι και τους ξηρούς καρπούς.

Καθώς η νηστεία αποτελείται από φυτικής προέλευσης τρόφιμα θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας ποικιλία τροφών με τους κατάλληλους συνδυασμούς, έτσι ώστε να προσλαμβάνουμε καθημερινά τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται στις ζωικές πρωτεΐνες.

 

Το νηστίσιμο διαιτολόγιο είναι:

 

·        πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες

·        πλούσιο σε υδατάνθρακες

·        πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελιές και λάδι ελιάς) αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (θαλασσινά, ξηροί καρποί, σουσάμι και ταχίνι)

·        πλούσιο σε πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης

·        χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρών οξέων

       

Οφέλη της νηστείας:

 

·        Καθαρίζει τον οργανισμό μας από τις τοξίνες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία μας.

·        Συμβάλλει στην καρδιοαγγειακή υγεία, αφού συντελεί στην εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.

·        Δρα ευεργετικά στη μείωση της ‘κακής’ (LDL) χοληστερόλης και στην αύξηση της ‘καλής’ (HDL)

·        Πετυχαίνει καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης.

·        Μειώνει τα επίπεδα παχυσαρκίας.

·        Αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου.

·        Η αντικατάσταση του κρέατος με φυτική πρωτεΐνη αυξάνει την ευεξία και την καλή διάθεση.

·        Βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

     

Ωστόσο, όσοι έχουν προβλήματα υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι ακόμα και ένα πολύ υγιεινό διαιτολόγιο μπορεί να κρύβει κινδύνους. Πριν πάρουν την απόφαση να νηστεύσουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του.

 

Μπορεί ένα άτομο με σακχαρώδη διαβήτη να νηστέψει;

 

Η απάντηση είναι ναι!

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να νηστέψουν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ορισμένες τροφές να καταναλώνονται με μέτρο.

Η διατροφή του διαβήτη προϋποθέτει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών μέσα από λαχανικά και σαλάτες αλλά χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών.

Ας δούμε πώς μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια τις πιο δημοφιλείς νηστίσιμες επιλογές!

 Λαδερά φαγητά. Τα λαδερά φαγητά, όπως τα φασολάκια, τα γεμιστά, ο αρακάς,το μπριάμ, που αποτελούν πλούσιες πηγές υδατανθράκων, είναι σημαντικό να καταναλώνονται σε μικρές μερίδες, χωρίς ψωμί ή με μικρή ποσότητα ψωμιού, να έχουν σχετικά λίγο λάδι και να συνοδεύονται με πράσινα φυλλώδη λαχανικά που συμβάλλουν στην καλύτερη και βραδύτερη απορρόφηση των υδατανθράκων.

 Θαλασσινά. Αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ είναι χαμηλά σε κορεσμένο λίπος. Αν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, είναι πολύτιμη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12.Τα καλαμάρια, οι σουπιές, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα καβούρια μπορούν να συνδυαστούν με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης.

 Όσπρια. Είναι τα πιο παραδοσιακά τρόφιμα της νηστείας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά,διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποδίδουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Ο συνδυασμός, επίσης, των οσπρίων με ρύζι, κινόα ή φαγόπυρο προσφέρει υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

 Χαλβάς. Προέρχεται από το σησάμι, είναι πλούσιος σε ακόρεστα λιπαρά σάκχαρα και βιταμίνη Ε, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο αλλά πολύ πλούσιος σε θερμίδες. Επίσης είναι πλούσιος σε σάκχαρα και για αυτό μία επιλογή χωρίς ζάχαρη π.χ. με στέβια είναι προτιμότερη.

 Ταραμάς. Προέρχεται από τα αβγά των ψαριών κυρίως του κυπρίνου ή του μπακαλιάρου. Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου αλλά επειδή είναι πλούσιος σε αλάτι απαιτεί προσοχή στην κατανάλωσή του.

 Ελιές. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, είναι πηγή βιταμίνης Ε, Α και καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. Απαιτείται προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς περιέχουν αλάτι και θερμίδες.

 Λαχανικά(μαγειρεμένα ή ωμά). Αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Αν καταναλωθούν με λίγο λάδι είναι χαμηλά σε θερμίδες και ορισμένα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και οι αγκινάρες είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη.

 Σόγια. Υποκατάστατο εν μέρει του κρέατος, είναι πηγή καλών λιπαρών οξέων,ω-3 και πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Προσφέρει διαλυτές φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα με έντονη αντιοξειδωτική δράση.

 Σωστοί συνδυασμοί για αναπλήρωση σιδήρου την περίοδο της νηστείας

Σχετικά με την πρόσληψη σιδήρου κατά τη διάρκεια της νηστείας, εναλλακτικές πηγές του μπορούν να αποτελέσουν τα όσπρια (φακές,φασόλια,ρεβίθια) τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) τα θαλασσινά, το σουσάμι και τα προϊόντα του (π.χ.ταχίνι, παστέλι)καθώς και τα εμπλουτισμένα σε σίδηρο δημητριακά.

Ωστόσο, ο σίδηρος από τις παραπάνω τροφές απορροφάται δύσκολα. Για το λόγο αυτό,προτείνεται ο συνδυασμός των φυτικών πηγών σιδήρου με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, πιπερια, μπρόκολο, κουνουπίδι)

Για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε λεμόνι στα ρεβίθια ή σε μια σαλάτα από σπανάκι, να συνοδέψουμε το κυρίως γεύμα με σαλάτα καρότο ή να μαγειρέψουμε τα φασόλια μαζί με πιπεριές.

Δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο ( π.χ δεν συνδυάζουμε φακές με τυρί)

Καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ κοντά ή μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Μια καλή πρόταση για εναλλακτική πηγή σιδήρου είναι το γλυκαντικό μελάσα.

 

Φυτικές πηγές ασβεστίου

Η αποχή από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί την κυριότερη αιτία μειωμένης πρόσληψης ασβεστίου κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Καλές πηγές ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί (π.χ. αμύγδαλα)ο χαλβάς, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αποξηραμένα φρούτα, το φιστικοβούτυρο, το γάλα και το τυρί από σόγια ή άλλες φυτικές πηγές (π.χ. καρύδα)τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, κουνουπίδι) και ορισμένα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά.

Το κλειδί της πετυχημένης νηστείας για ένα άτομο με διαβήτη είναι η ποικιλία, ο κατάλληλος συνδυασμός των τροφών με περιορισμό των αμυλούχων και του λαδιού. Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας συμβάλλει στη καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη, ενώ κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή της θεραπευτικής αγωγής για να αποφύγουμε τυχόν υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες.

 Συμπερασματικά αν αποφασίσετε να νηστέψετε μπορείτε να τα καταφέρετε ακολουθώντας απλές οδηγίες και αποφεύγοντας τις υπερβολές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας.

 Άλλωστε πιο σημαντικό είναι να νηστέψουμε την κακία τη ζήλια και το μίσος και όχι μόνο το φαγητό!

 

Με αγάπη για τον εαυτό μας!

Επιστροφή στο ιστολόγιο